Nie ważne ile zarabiasz, ważne ile wydajesz…

Ten znana  sentencja doskonale oddaje sposób prowadzenia biznesu milionerów i miliarderów na całym świecie. Bo co z tego, że przychody naszej firmy są duże i robią wrażenie nawet na nas samych (widząc cyferki), skoro po odjęciu kosztów pozostaje niewiele a czasem nawet nic!? Jak to się ma do prowadzenia biznesu w branży gastronomicznej i jaki […]

Przechowywanie produktów żywnościowych w gastronomii – wyzwanie z zasadami

Przechowywanie produktów żywnościowych jest nieodłącznym wyzwaniem restauracji, pizzerii i innych lokali gastronomicznych. Z jednej strony trzeba zadbać o ich właściwe przechowywanie, ponieważ niespełnienie warunków magazynowania skutkuje wyraźną utratą jakości oraz szybszym psuciem się żywności, z drugiej strony o odpowiednie zapasy, czyli stany magazynowe. Nie ma chyba nic gorszego, niż sytuacja gdy zabraknie nam kluczowych produktów […]

Wiór czy granulat – jaki ser do pizzy

jaki ser do pizzy

Pamiętajmy aby przy wyborze rodzaju rozdrobnienia, wiórowania serów, czy ma to być wiór czy granulat np. mozarelli wziąć pod uwagę temperaturę wypieku pizzy oraz czy jest ona wypiekana na blaszce , czy szamocie. Otóż piekąc pizze na blaszce przy temp.250 stopni najlepiej trzymać ją ok 6-9 minut. Czas będzie tym dłuższy im więcej składników placek […]