Odpowiedni dobór gramatury opakowań zamawianych produktów gastronomicznych do kuchni ma ogromne znaczenie.
Niewłaściwie dopasowany rozmiar może być przyczyną niepotrzebnych kosztów a czasem również stresów – jeśli zabraknie nam składników dania. Małe opakowanie to zawsze większy koszt w przeliczeniu np. na 1 kilogram. Zawsze więcej zapłacimy za 1 kg makaronu niż za ten sam kilogram gdy zamówimy opakowanie 5 kg.
Z kolei zamawianie zbyt dużych opakowań również może przysporzyć nam niepotrzebnych kosztów z powodu konieczności wyrzucenia niezużytych, zepsutych towarów np. w przypadku śmietany, serów, pomidorów w puszce czy nawet kaszy.
Dlatego ważne jest aby zamówienia realizować po wcześniejszej szczegółowej analizie swoich zapasów oraz potrzeb związanych z menu i zakładaną ilością porcji do przygotowania.
Pomocna może być również hurtownia gastronomiczna z której regularnie zamawiamy produkty.
Dzięki prowadzonej historii zamówień można sprawdzić jak wyglądały zamówienia danego asortymentu w przeszłości, porównać je z własnymi statystykami, a nawet liczyć na szybką pomoc w przypadku nagłej potrzeby domówienia jakiegoś produktu.
Polecamy się 🙂
MS GASTRO – Twoja hurtownia gastronomiczna