Wiór czy granulat – jaki ser do pizzy

Wiór czy granulat – jaki ser do pizzy

jaki ser do pizzy

Pamiętajmy aby przy wyborze rodzaju rozdrobnienia, wiórowania serów, czy ma to być wiór czy granulat np. mozarelli wziąć pod uwagę temperaturę wypieku pizzy oraz czy jest ona wypiekana na blaszce , czy szamocie.

Otóż piekąc pizze na blaszce przy temp.250 stopni najlepiej trzymać ją ok 6-9 minut.
Czas będzie tym dłuższy im więcej składników placek będzie miał na sobie.
Przy bardzo bogatych w dodatki pizzy warto zmniejszyć trochę temperaturę pieczenia.
Z kolei przy pizzy pieczonej na szamocie pamiętajmy aby składniki nie były zbyt mokre, ponieważ przy wkładaniu placka do pieca ciasto nam się rozerwie.
Tak samo i w tym przypadku czas pieczenia jest podobny tylko temperatura niższa. Aczkolwiek te nieraz niewielkie różnice w nastawach są zależne od zarówno zastosowanych składników jak i użytego sprzętu.

 

Leave a Reply