Blog

Get informed about our latest news and events

Jak ważna jest jakość mięsa?

A właściwie, jakoś mięsa ma znaczenie i to ogromne.
Jakość mięsa to ogólnie rzecz ujmując zespół cech, które decyduje o jego przydatności użytkowej, wartości odżywczej, ale także bezpieczeństwie zdrowotnym.
Istotne są również takie wyróżniki jak: wodochłonność, soczystość, barwa, kruchość, smak i zapach.
Te wszystkie cechy mają wpływ zarówno na nasze doznania smakowe dania przygotowanego z mięsa ale także na nasze zdrowie.

Kupując mięso bezpośrednio z lady czy też zamawiając mięso u lokalnego dystrybutora czy w hurtowni mięsa zwróć uwagę na poniższe elementy.

  1. Zapytaj sprzedawcę, skąd pozyskiwane jest mięso.
    Znając nazwę producenta, łatwo sprawdzisz choćby w internecie, czy zapewnia on produkty mięsne dobrej jakości.
  2. Zwróć uwagę na zapach świeżego mięsa.
    Świeże mięso, niezależnie od rodzaju zwierzęcia od którego pochodzi pachnie „czysto”, czyli nie ma wyraźnego zapachu. Jeśli jednak mięso ma odczuwalną woń to powód do zastanowienia, bo może być ono niekoniecznie pierwszej świeżości. Szczególnie złym znakiem jest kwaśny aromat mięsa, bo jest to sygnał, że rozpoczęły się procesy psucia.
  3. Wybieraj „zgrabne” kawałki mięsa.Mięso Wołowe na Burgera
    Duży kawał mięsa niekoniecznie będzie dobrym kawałkiem. Na przykład przerośnięty schab może świadczyć o tym, że zwierzę było stare podczas uboju. To z kolei może powodować, że jego mięso będzie łykowate po przygotowaniu. A przecież nikt nie lubi schabowych, które przypominają podeszwę. Dlatego warto wybierać zgrabniejsze kawałki schabu na kotlety.
    Wówczas będzie się miało pewność, że pochodzą one od młodszego zwierzęcia.
  4. Kupuj mięso oczyszczone ze zbędnych przyległości.
    Bardzo często mięso posiada różne przyległości, których nie potrzebujemy a za które musimy zapłacić (zwiększają wagę).
    Na przykład schab często posiada tzw. warkocze, które przed przygotowaniem pieczeni musimy i tak odciąć.
    Lepiej więc mieć od razu kawałek mięsa pozbawiony zbędnych przyległości, ścięgien, nadmiaru tłuszczu.
    Kupuj ładne anatomiczne kawałki mięsa i nie przepłacaj.
  5. Poproś o porcjowanie.
    Często dostawcy mięsa oferują usługę porcjowania mięsa, co pozwoli Ci na oszczędność czasu.
    Specjalista w fachowy sposób podzieli mięso, dzięki czemu uzyskasz ładne, nieposzarpane kawałki idealne do szybkiej obróbki.

Oferta MsGastro obejmuje nie tylko dostawę wysokiej jakości mięsa prosto do Twojej kuchni, ale na życzenie naszych stałych klientów również jego porcjowanie.